Te chrupiące i jednocześnie delikatne w smaku ciasteczka świetnie smakują podane ze szklanką ciepłego mleka lub kubkiem gorącej kawy, a dodatek cynamonu sprawia, że nabierają delikatnie korzennego smaku i aromatu. Ich wielką zaletą jest prostota wykonania oraz składniki, które z pewnością znajdziecie w swoich domach.
Składniki:
(na ok 20 szt)
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dadaj pokrojone masło i całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, sól i cynamon. Na koniec wbij jajko i zagnieć jednolite ciasto.
Rękami urywaj kawałki ciasta i formuj w małe placuszki. Gotowe przełóż na blachę i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok 20 min. Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową ale w wersji podstawowej są równie smaczne! :)
łał! wygląda bardzo apetycznie! zjdałabym ze smakiem i czystym sumieniem! pycha!
OdpowiedzUsuń