Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła lub margaryny
- szklanka gęstej śmietany
- 4 dkg drożdży
- 3 żółtka
- szczypta imbiru
- białko do smarowania ciasta
- dżem lub marmolada
- cukier puder do posypania
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty. Podpierając się nim wykorzystam ciasto półfrancuskie do przygotowania pasztecików z farszem pieczarkowo - kapustowym. Już jak pomyślę to wiem , że będą pyszne...
OdpowiedzUsuń