Składniki:
- 4 szklanki mąki
 - 3 żółtka
 - 3/4 kostki margaryny
 - 1 szklanka cukru
 - 3 łyżki śmietany
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - cukier waniliowy
 - 1-1,5 kg jabłek
 - cynamon
 
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszaj mikserem i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto i wstaw je na ok 30 min do lodówki. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon. 
Połowę ciasta wyłóż na blachę, dodaj jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowaniego ciasta. Wierzch ponakłuwaj widelcem. 
Piecz w temperaturze 200-220C przez ok 30-40 min.

Znam tę szarlotkę i chętnie poczęstowałabym się teraz :-)
OdpowiedzUsuńmamina najlepsza
OdpowiedzUsuń