Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1-1,5 kg jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszaj mikserem i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto i wstaw je na ok 30 min do lodówki. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon.
Połowę ciasta wyłóż na blachę, dodaj jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowaniego ciasta. Wierzch ponakłuwaj widelcem.
Piecz w temperaturze 200-220C przez ok 30-40 min.
Znam tę szarlotkę i chętnie poczęstowałabym się teraz :-)
OdpowiedzUsuńmamina najlepsza
OdpowiedzUsuń