Wielkopolski ser smażony dla Poznaniaków jest tym, czym precle dla Krakowian. Podawany z kminkiem, posiada zwartą i gęstą konsystencję oraz intensywny smak.Ser idealny na kanapki - na śniadanie, podwieczorek, kolację czy na wynos do pracy bądź szkoły.
Składniki:
- 1 kg białego sera
- 4 łyżki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól i pieprz do smaku
- inne dodatki według uznania (najczęściej spotyka się wersję z kminkiem, jednak można użyć również innych przypraw np. czosnku, szczypiorku czy papryki )
Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji.
Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki lub specjalnej foremki i odstaw aż się zetnie.
Super !!! Zawsze kupowalam taki ser w sklepie ale tym razem chyba skusze sie na samodzielne jego zrobienie. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ser smażony, szczególnie lekko podgrzany jak jest taki ciągnący :)
OdpowiedzUsuńmoja Babcia robi najlepszy!
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam sera smażonego :}
OdpowiedzUsuńJak byłam dzieckiem to bywał u nas taki ser w domu, ale jakoś nigdy nie zostałam fanem. Smaki się zmieniają, muszę kiedyś spróbować czy teraz mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić, gdy zrobi się gorzki?
OdpowiedzUsuńPo dodaniu sody ser co prawda kwaśnieje, nabiera charakterystycznego zapachu i zmienia smak, ale jeśli wyszedł gorzki to musi być coś nie tak, prawdopodobnie to wina twarogu. Pozdrawiam :)
Usuń36 year old Geologist II Dolph Ferraron, hailing from Cottam enjoys watching movies like Chapayev and Coloring. Took a trip to San Marino Historic Centre and Mount Titano and drives a M3. kliknij ten
OdpowiedzUsuń