Przygotowując kruche ślimaczki, ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, ponieważ im więcej warstw tym ciasteczka są jeszcze smaczniejsze :) U nas tym razem wyszły trochę grubsze, ale i tak są przepyszne! :)
(na ok. 30-40)
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 4-5 łyżek śmietany
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko do smarowania
- cukier do posypania
- 20 dag marmolady
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj masło, cukier i posiekaj
na małe kawałki. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wyrób jednolite
ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na
godzinę.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości od 3 do 5 mm. Posmarujemy ciasto równomiernie
marmoladą, następnie zwiń w rulon i odkrawaj ciasteczka o grubości 2-3 cm.
Pyszne ślimaczki, u mnie najczęściej drożdżowe ale wersja krucha również pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Zajadałabym się takimi ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj upieklam i sa smaczne. Polecam ��
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobilam i wyszły PRZEPYSZNE! :) Polecam ! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ślimaczki posmakowały :) Pozdrawiam :)
Usuń