czwartek, 28 grudnia 2017

Kruche ślimaczki z marmoladą

Przygotowując kruche ślimaczki, ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, ponieważ im więcej warstw tym ciasteczka są jeszcze smaczniejsze :) U nas tym razem wyszły trochę grubsze, ale i tak są przepyszne! :)

Składniki:
(na ok. 30-40)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko do smarowania
  • cukier do posypania
  • 20 dag marmolady

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj masło, cukier i posiekaj na małe kawałki. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.


Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny  placek o grubości od 3 do 5 mm. Posmarujemy ciasto równomiernie marmoladą, następnie zwiń w rulon i odkrawaj ciasteczka o grubości 2-3 cm.
Gotowe ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż będą rumiane. ( przez ok 25 min) 

* przepis pochodzi z bloga http://wino-i-oliwki.blogspot.com/2011/07/kruche-slimaczki-z-marmolada.html


5 komentarzy:

  1. Pyszne ślimaczki, u mnie najczęściej drożdżowe ale wersja krucha również pyszna :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajadałabym się takimi ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj upieklam i sa smaczne. Polecam ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobilam i wyszły PRZEPYSZNE! :) Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ślimaczki posmakowały :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów