Grzane czerwone wino -
napój idealny na chłodne, ponure i długie jesienne wieczory.
Wspaniale rozgrzewa i bezapelacyjnie poprawia humor! :)
Składniki:
- butelka czerwonego półsłodkiego (ew. półwytrawnego) wina
- ok 8-10 goździków
- 1 pomarańcza
- odrobina cynamonu, imbiru, kardamonu - opcjonalnie
- miód (do smaku)
Przygotowanie:
Pomarańcza obrać tak, by zdjąć jak
najwięcej białej błonki (powoduje ona gorzkawy
smak), następnie podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać wino i postawić na
palniku na małym ogniu. Dodać pomarańcza i goździki. Jeśli ktoś lubi korzenne
przyprawy można dodać również odrobinę cynamonu i imbiru. Wszystko razem
podgrzać, uważając aby wino się nie zagotowało. Zdjąć z palnika i dosłodzić do
smaku miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz