Niezwykle kremowa zupa, która swym kolorem
urozmaici jesienne "niezielone" dni... :)
Składniki:
·
rosół lub wywar warzywny (może być też z
kostki rosołowej)
·
ok. 400 - 450 g szpinaku
·
10 pieczarek
·
ok 300 g zielonej fasolki szparagowej
(świerza lub mrożona)
·
3 ząbki czosnku
·
pół cebuli
·
3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego/greckiego)
·
1 łyżka mąki
·
oliwa do smażenia
·
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować zielona
fasolkę (mrożonkę można dodać bezpośrednio do zupy). Na patelni podgrzać
oliwę i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa
dodać do gotującego się wywaru.
Na patelni znów rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a
następnie szpinak.Dodać odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć przez chwilę.
Niewielką część szpinaku dodać do zupy bezpośrednio, resztę najpierw
zmiksować blenderem.
W kubku rozmieszać śmietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek
z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość
zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
Zupa najlepiej smakuje podana z
grzankami przypieczonymi na maśle i odrobiną śmietany.
Zupy to podstawa dobrze skomponowanego obiadu. Można je jeść codziennie i jest aż tyle możliwości jak taką zupę przygotować. Może być to gładki krem, zupa z makaronem czy na ostro taka zupa z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ . Warto próbować nowych smaków i mieszać składniki. Mamy mnóstwo możliwości a internet to skarbnica wiedzy.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń