wtorek, 22 sierpnia 2017

Bajgle pizzowe

Taka wersja pizzy z pewnością zaskoczy gości na nie jednej imprezie! Bajgle wystarczy podać z sosem czosnkowym ( przepis tutaj ) i idealna przekąska gotowa!


Ciasto:
  • 500g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • keczup lub koncentrat pomidorowy
Farsz:
  • 200 g szynki lub kiełbasy
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • kukurydza
  • oregano
  • ser żółty
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oliwę oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając wody lub mąki. Gotowe odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min.

Farsz:
Szynkę/ kiełbasę, cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, a  pieczarki w plasterki. Wszystkie składniki podsmaż na patelni. Jeśli do farszu używamy kiełbasy, możemy podsmażyć ją w pierwszej kolejności a na tłuszczu który się wytopi podsmażyć resztę składników ( bez sera). Gotowy farsz od razu można wykładać na ciasto.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na stolicy delikatnie podsypując mąką na grubość ok 0,5 cm. Następnie podziel na 4 części. Każdą cześć posmaruj keczupem, posyp oregano i nałóż gotowy farsz lub pojedyncze składniki oraz ser żółty na brzegu kawałka. Kolejnym krokiem jest zwinięcie "mini roladki" i skręcenie jej na kształt bajgla sklejając ze sobą luźne brzegi. 



Gotowe bajgle odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 C aż będą rumiane.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów