środa, 22 czerwca 2016

Uniwersalny sos do surówki i sałatek

Bardzo długo szukałam sosu uniwersalnego, dzięki któremu sałatki i surówki w końcu będą idealnie doprawione. A czy się udało? Spróbujcie i sami oceńcie :)



Składniki:

  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Jajko ugotować na miękko. Następnie przekroić na pół i wyjąć tylko żółtko. W kubeczku wymieszać śmietanę, musztardę, sól, pieprz oraz cukier i ugotowane żółtko. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min, aby się "przeżarły". A pozostałe białko możemy wykorzystać jako składnik sałatki.

RADA!
W zależność od zastosowania sos możemy modyfikować np aby uzyskać wspaniały sos czosnkowy do pizzy czy dań z grilla wystarczy zamiast musztardy dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odrobinę słodkiej czerwonej papryki i trochę ziół prowansalskich. (dokładny przepis można znaleźć tutaj)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów