Bardzo długo szukałam sosu uniwersalnego, dzięki któremu sałatki i surówki w końcu będą idealnie doprawione. A czy się udało? Spróbujcie i sami oceńcie :)
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Jajko ugotować na miękko. Następnie przekroić na pół i wyjąć tylko żółtko. W kubeczku wymieszać śmietanę, musztardę, sól, pieprz oraz cukier i ugotowane żółtko. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na ok 15 min, aby się "przeżarły". A pozostałe białko możemy wykorzystać jako składnik sałatki.
RADA!
W zależność od zastosowania sos możemy modyfikować np aby uzyskać wspaniały sos czosnkowy do pizzy czy dań z grilla wystarczy zamiast musztardy dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odrobinę słodkiej czerwonej papryki i trochę ziół prowansalskich. (dokładny przepis można znaleźć tutaj)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz