Lekko pikantny, kremowy sos z wyrazistą nutą chrzanu idealnie podkreśli smak świątecznego jajka, domowej wędliny czy pasty kanapkowej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych dań.
Składniki:
- 5 surowych jajek
- 1/2 l śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 2 szklanki startego chrzanu lub dwa słoiczki gotowego
Przygotowanie:
Jajka, śmietanę, sól, cukier oraz ocet przełóż do garna i dokładnie rozmieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Następnie gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.
Gotowy zestaw z ognia i dodaj do niego wcześniej starty chrzan ( jest to dość ciężkie i płaczliwe zadanie dlatego polecam użyć gotowego ze słoiczka, ale wtedy należy pamiętać, aby chrzan delikatnie odsączyć, alby krem nie był zbyt ostry ). Całość dobrze wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podgotuj.
Tak przygotowany krem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie już zimny włóż do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz