Składniki:
Naleśniki:
- 4 jajka
- szklanka mleka
- 4 łyżki mąki
- 40 dag schabu
- 1 cebula
- 1 duża papryka
- 2 marchewki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- przyprawa do gulaszu
Do miski wbij jajka i delikatnie ubij mikserem, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 20-30 min. Z gotowego ciasta usmaż 4 naleśniki.
Mięso dokładnie oczyść i pokrój w kostkę, następnie obsyp przyprawą do gulaszu i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso zmieni kolor dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmaż. Całość podlej niewielką ilością wody (tak aby mięso było zakryte)i suś przez ok 30 min. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w słupki. Całość duś jeszcze pod przykryciem przez kolejne 30 min. Pod koniec zrób sos: Dokładnie zmieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj odrobinę wody w której dusiło się mięso i wlej całość do reszty energicznie mieszając.Dopraw solą i pieprzem.
wyglądają niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki na słono :) Te wyglądają wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń