sobota, 19 października 2013

"Risotto" z warzywami

Lekkie danie z warzywami, okraszone nutą orientu to idealna propozycja dla 
osób, które poszukują pomysłu na szybki, dietetyczny lub bezmięsny obiad :)
 




Składniki:
  • 400g ryżu
  • 250g brokułów
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Marchewkę obierz i pokrój w talarki lub pół talarki. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj paprykę i duś przez ok 10 min. Ryż ugotuj wedeług przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem curry. Gotowy ryż wymieszaj z warzywami. Dopraw solą, pieprzem oraz natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Chyba wiem co będzie jutro na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio podobne, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie jest przepis na risotto, tylko na ryż z warzywami. Risotto to specyficzny sposób przygotowywania smacznego, kremowego ryżu, z winem, rosołem i parmezanem z dowolnymi dodatkami. To nie gotowanie ryżu według informacji z opakowania, to stanie 30 minut przy garnku, dolewanie po chochli rosołu i mieszanie i tak w kólko aż ryż wchłonie cały płyn, będzie gęsty i kremowy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego też słowo "Risotto" ujęte zostało w cudzysłów. Pozdrawiam

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów