Składniki i sposób przygotowania:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Biszkopt kawowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kawy cappuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
Biszkopt kokosowy:
- 3 białka
- 1/5 szklanki cukru
- 75 gram wiórek kokosowych
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ze słodkiej śmietanki:
- 400 g śmietanki 30% (lub 2 opakowania śnieżki + mleko)
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru kawowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- + rozpuszczona kawa (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu) do nasączenia biszkoptów
Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.
Przełożenie:
Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem.
Wierzch tortu udekoruj wiórkami kokosowymi.
Śliczny tort, zapisuję, akurat niedługo będę mogła go wykorzystać!
OdpowiedzUsuńmm.. pięknie się prezentuje :):)
OdpowiedzUsuńmmm... pięknie i elegancko wygląda :)
OdpowiedzUsuńKocham kokos;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie i smakowo świetne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńBył naprawdę przepyszny :) niestety "był"... ;p
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie bym takiego połączenia smaków spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTort idealny!:)
OdpowiedzUsuńwspaniały ;d
OdpowiedzUsuńPiękny!!
OdpowiedzUsuńwygląda baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńwow, szałowo się prezentuje!
OdpowiedzUsuńmoja dzisiejsza fantazja (ślinka cieknie)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go niedługo zrobić, uwielbiam zarówno kawę jak i kokos...co bardziej nie umiem powiedzieć ;) nigdy jednak nie łączyła tych smaków w cieśce. Najwyższa pora to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńhttp://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Dziękujemy bardzo za wszystkie pozytywne opinie i komentarze! Szczerze mówiąc tort powstał troszeczkę przypadkiem... i był swego rodzaju eksperymentem... :) Te wszystkie pozytywne oceny utwierdzają nas w przekonaniu, że w kuchni jednak warto kombinować ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie! :)
Obłędny! Bardzo dostojny i elegancki :)
OdpowiedzUsuńO mamo! wygląda apetycznie :) A jakby dodał wiśnie moczone w alkoholu ....? Pewnie też byłoby super;) Ja lubię torty z dodatkiem właśnie wiśni :)Podoba mi sie!:)
OdpowiedzUsuńmniammm... Tak! "pijane wisienki" to wspaniały pomysł :)szkoda, że w tym roku zabrakło ich w naszej spiżarni...
UsuńPyszności!! :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńtorcik upiekłam na urodziny siostry które przypadają na jutro:)
Wyszedł imponujący, zobaczymy jak będzie smakować!
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Witamy serdecznie :) Mamy nadzieję, że impreza była udana oraz że torcik się sprawdził :) Pozdrawiamy
UsuńTort świetny! Mój wpis: http://pysznypiecze.blogspot.com/2014/02/torcik-kawowy.html
UsuńDzień dobry. Czy zamiast żelatyny do kremu można użyć śmietan fix? Jeśli tak, to ile dać na te 400ml śmietanki 30%? Niestety nie mam wprawy w używaniu żelatyny i najczęściej po jej dodaniu wychodzą mi grudki, więc wolałabym jej uniknąć :D
OdpowiedzUsuń