poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pieczona polędwica pod pierzynką

Dzięki pierzynce z ubitych białek jaj, mięso pozostało cudownie soczyste :) Świetnie komponuje się z warzywną surówką.



Składniki:
  • 500g polędwicy
  • 2 białka
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki soli gruboziarnistej
  • majeranek
  • oregano, zioła prowansalskie, bazylii
  • oliwa



Przygotowanie:
Polędwicę dokładnie oczyść z błonek, następnie posmaruj lekko oliwą, natrzyj rozgniecionym czosnkiem i posyp majerankiem. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, zafoliuj i odstaw na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki.



Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając sól i pozostałe zioła.
Do naczynia żaroodpornego wlej nieco oliwy i delikatnie rozprowadź, przełóż mięso i delikatnie drewnianą łyżką wyłóż ubitą pianę tak aby pokryła całe mięso.



Włóż do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz ok 1h 20 min (bez przykrycia!!). Po upieczeniu zdejmij bezę, a mięso pokrój w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów