Takie mini tarty to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno, a jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ciasto kruche możemy zastąpić gotowym ciastem francuskim.
( na ok.15 porcji)
- 250 g mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 100 g szynki
- 1/2 papryki
- 100 g sera żółtego
- szczypiorek
- kilka oliwek
- 1 jajko
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj pokrojone zimne masło i całość dobrze posiekaj nożem. Następnie na środku zrób niewielkie wgłębienie, wbij jajko dodaj sol cukier oraz mleko. Całość zagniataj aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm, następnie pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdy kawałek połóż kawałek sera, szynkę, pokrojoną w poprzek paprykę oraz oliwki pokrojone w cienkie paseczki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.
Gotowe mini tarty piecz w temp. 180C przez ok 15-20 min. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo fajny pomysł na imprezowe przekąski. Na pewno postaram się je wykonać przy najbliższej okazji, gdyż nie wydają się bardzo skomplikowane do wykonania. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTakie małe tarty są rzeczywiście dobre na przegryzkę :)
OdpowiedzUsuń