Cebulak, cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach
sprawiają, że na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest
jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie
równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z
oscypka.
Tradycyjnie cebularze robi się z ciasta drożdżowego, zapiekanego z cebulą oraz makiem. Jako, że ja za makiem nie przepadam to dzisiejsza wersja jest właśnie bez niego, ale równie smaczna.
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- ok. 40 g świeżych drożdży
- ok. 3/4 - 1 szklanki ciepłej wody
- 3 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tłuszczu do podsmażenia
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Na początku przygotuj zaczyn: do kubka rozkrusz drożdże, dodaj cukier, ok 1/2 szklanki cieplej wody oraz ok 2 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj o odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować i pięknie wyrósł. Pozostałą mąkę oraz sól przesyp do większej miski.
Gotowy zaczyn przełóż do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ponieważ po wyrobieniu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć, a konsystencja być miękka i elastyczna. Gotowe ciasto odstawiamy do rośnięcia ( ok 15-20 min powinno wystarczyć). W tym czasie przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, ale tak aby ciągle była biała. Pod koniec posyp solą, jeszcze chwilkę podsmaż i odstaw do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta, odrywaj po małym kawałku i formuj kulkę ( jak na bułkę), następnie za pomocą wałka lub ręcznie rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm. Pamiętając, aby na środku placuszka zrobić nieco większe wgłębienie. Następnie nałóż porcję farszu, delikatnie przyciśnij go to ciasta i ponownie odstaw do rośnięcia na ok 10 - 15 min.
Wyrośnięte placuszki przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem, ale tylko same brzegi, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złocistego koloru. Piecz przez ok 20-25 min z temp. 200C.
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNiedawno oglądałam program w którym mówiono o cebularzach. Powiedziano, że do farszu używa się surowej cebuli, którą się soli, odstawia a potem odciska z nadmiaru płynu. I taką cebulę wymieszaną z makiem wykłada się na ciasto drożdżowe i piecze :) Jakby nie było Twoje cebulaki wyglądają lepiej od niejednego z piekarni :)
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!! Robiłam już schab w sosie, teraz cebularze :) pycha są! Zapisuję! Uwielbiam tego bloga :)
OdpowiedzUsuń