Do niedawna nie sądziłam że można robić pierogi z marmoladą i to na
Wigilię! Jednak co region to obyczaj, więc czasami warto spróbować
nowości :)
Ciasto pierogowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1-2 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- Marmolada, twarda
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min.
Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, na każdy nałóż porcję marmolady i sklejaj w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz