piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto jagodowe na zimno

Odrobina słodyczy w upalne dni? Nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Nie za słodkie ponieważ delikatnie kwaśne jagody idealnie równoważą słodki smak śmietany :)




Składniki:
na ok 20 porcji

  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki o smaku owoce leśne
  • ok. 200-300g jagód
  • dżem jagodowy (niekoniecznie)
  • biszkopty

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w poł pół szklanki gorącego mleka i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu i również odstaw do schłodzenia. 
Do miski wlej 400ml zimnego mleka, wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj na najwyżych obrotach przez ok 4-5 min. Pod koniec dodoaj tężejącą żelatynę i dokładnie zmiksuj. 

Blachę o wymiarcha 24x24 wyłóż biszkoptami, a szczeliny wypełnij dżemem. Następnie wyłóż tężejąca masę śmietanową i wstaw do lodówki, aż całkowicie się zetnie. 
Kiedy galaretki będą się już powoli ścinać wierzch ciasta posyp jagodami i zalej galaretkami. 
Całość wstaw do lodówki na ok 2 godz.


3 komentarze:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów