Na polskich sadach powoli zaczynają pojawiać się pierwsze jabłka, tzw letnie, które są o wiele delikatniejsze od tych jesiennych i nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Dlatego najlepiej zjeść je od razu lub upiec wspaniałą, kruchą szarlotkę. Ale żeby nie było znowu zbyt monotonnie, to dzisiejszą proponujemy nietypowo, bo z budyniem na wodzie! :)
Składniki:
(na blaszkę 24x30)
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1-2 łyżki śmietany
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Jajka, cukier oraz śmietanę dobrze ubij mikserem i wlej do mąki. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną większą do wyłożenia spodu schowaj do lodówki na ok 30 min, a drugą nieco mniejszą do zamrażarki.
Dodatkowo:
- ok. 1 kg jabłek
- 2 budynie śmietankowe
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Budynie przygotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zamiast mleka użyj 750 ml wody.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie podpiecz sam spód w piekarniku nagrzanym do temp ok 200C przez 10-15 min. Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, zalej ciepłym budyniem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zamrożóną częśc ciasta. Całość piecz jeszcze przez ok 30-40 min.
kocham szarlotki pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńMy również :)
UsuńO gotowaniu budyniu na wodzie jeszcze nie słyszałam. Ale szarlotka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzepis znalazłam wśród starych notatek i przyznam szczerze że szarlotka nawet z budyniem bez mleka jest pyszana :)
UsuńWygląda pysznie :) Dość nietypowo :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:) No i szarlotka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajna choć ja jestem wierna szarlotce teściowej :)
OdpowiedzUsuń