niedziela, 25 stycznia 2015

Drożdżowe ślimaczki w dwóch odsłonach




Mak to nie tylko wspaniały sposób na dekorację chleba, ale również nadzienie do słodkich wypieków. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C - budulca kości, chroniącego je przed osteoporozą. Jest źródłem magnezu, żelaza i potasu oraz wapnia. Niestety jest też bardzo kaloryczny ponieważ niemal w połowie składa się z tłuszczu. Ale jest w nim też sporo błonnika, dlatego ułatwia trawienie.

Twaróg to z kolei cenne źródło wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz cennych witamin z grupy B, A, D, E. Według dietetyków twaróg jest najzdrowszym i najbardziej strawnym z serów. Jest niezastąpiony w diecie dzieci, młodzieży i ludzi starszych, zaś dorosłym zapewnia skuteczną pomoc w zachowaniu zdrowia i młodego wyglądu.

My dzisiaj, jednak stawiamy na wykorzystanie tych dwóch składników w delikatnych i mięciutkich drożdżowych bułeczkach, które przygotowałyśmy w dwóch smakach z makiem i słodkim twarogiem z rodzynkami. Z podanych składników ciasta, wychodzi dość spora porcja, dlatego też jeśli chodzi o nadzienie to można trochę poeksperymentować, bo z pewnością wystaczy go na kilka różnych nadzień.



Składniki:
  • 1/2 litra mleka
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • mąka (ile zabierze ciasto)

Przygotowanie:

W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min.

Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.


Nadzienie serowe:
250 g twarogu
garść rodzynek
1 jajko
3 łyżki cukru

Rodzynki przełóż do szklanki i zalej ciepłą wodą. Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozetrzyj mikserem, następnie dodaj cukier oraz jajko i jeszcze przez chwilę miksuj. Na koniec dorzuć odsączone z wody rodzynki.



Masa makowa:
Jeśli chodzi o masę makową to możemy oczywiście przygotować ją samodzielnie z tego przepisu , ale my tym razem z braku czasu użyłyśmy gotowej masy makowej z bakaliami firmy Helio.


Wyrośnięte ciasto porcjami wałkuj w prostokąt na grubość ok 1-1,5 cm. Nałóż nadzienie i zwijaj jak roladę. Następnie podziel na ok 2,5 cm kawałki. Każdy delikatnie spłaszcz, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj białkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Kiedy ślimaczki podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane.





1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów