Mak to nie tylko wspaniały sposób na dekorację chleba, ale również nadzienie do słodkich wypieków. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C - budulca kości, chroniącego je przed osteoporozą. Jest źródłem magnezu, żelaza i potasu oraz wapnia. Niestety jest też bardzo kaloryczny ponieważ niemal w połowie składa się z tłuszczu. Ale jest w nim też sporo błonnika, dlatego ułatwia trawienie.
My dzisiaj, jednak stawiamy na wykorzystanie tych dwóch składników w delikatnych i mięciutkich drożdżowych bułeczkach, które przygotowałyśmy w dwóch smakach z makiem i słodkim twarogiem z rodzynkami. Z podanych składników ciasta, wychodzi dość spora porcja, dlatego też jeśli chodzi o nadzienie to można trochę poeksperymentować, bo z pewnością wystaczy go na kilka różnych nadzień.
Składniki:
- 1/2 litra mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 żółtek
- 100 g masła
- mąka (ile zabierze ciasto)
Przygotowanie:
W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min.
Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie serowe:
250 g twarogu
garść rodzynek
1 jajko
3 łyżki cukru
Rodzynki przełóż do szklanki i zalej ciepłą wodą. Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozetrzyj mikserem, następnie dodaj cukier oraz jajko i jeszcze przez chwilę miksuj. Na koniec dorzuć odsączone z wody rodzynki.
Masa makowa:
Jeśli chodzi o masę makową to możemy oczywiście przygotować ją samodzielnie z tego przepisu , ale my tym razem z braku czasu użyłyśmy gotowej masy makowej z bakaliami firmy Helio.
Wyrośnięte ciasto porcjami wałkuj w prostokąt na grubość ok 1-1,5 cm. Nałóż nadzienie i zwijaj jak roladę. Następnie podziel na ok 2,5 cm kawałki. Każdy delikatnie spłaszcz, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj białkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Kiedy ślimaczki podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html