piątek, 27 marca 2015

Jabłka w cieście naleśnikowym

Dla tych, którzy szukają szybkiej słodyczy i jednocześnie pożywnej przekąski, ten przepis jest wprost idealny. Pieczone/smażone jabłka są tak łatwe do przyrządzenia, że każdy sobie z nimi poradzi. Zazwyczaj przepisy te wymagają dodatkowego cukru, my jednak z niego zrezygnowałyśmy, ponieważ uważamy, że słodycz jabłek jest wystarczająco duża, a proces smażenia dodatkowo uwalnia naturalne cukry skryte w tych rajskich owocach. 



Składniki:
(na ok 15 krążków)
  • 3-4 jabłka (w zależności od wielkości)
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka (lu jedno duże)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko, dodaj jaja, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na ok 15 min (ciasto powinno być dość gęste, tak aby nie spływało z jabłek)

W międzyczasie umyj jabłka i wydrąż z nich środki. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale równie dobrze można użyć zwykłego noża. Należy być jednak bardzo ostrożnym, bo łatwo o skaleczenie. 


Tak przygotowane jabłka kroimy w plastry o grubości ok 1,5-2,0 cm, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na wolnym ogniu, aż staną się pięknie złociste.

Usmażone krążki osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem lu polać ulubionym jogurtem



7 komentarzy:

  1. fajny pomysł na jabłko :) tak wykwintnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny szybki przepis, właśnie zrobiłam jabłuszka w cieście i wszyscy zajadają się, smacznego ! Jola

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zamiar dzisiaj zrobić takie danie na lekki obiad ponieważ dzien zapowiada sie upalnie. Mam nadzieję że mi wyjdą i będą smaczne. Pozdrawiam MJa.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! ja od siebie dodałam bitą smietanę na kopczyk z 3 placków i posypałam dodatkowo odrobiną cynamonu. Do tego kilka świeżych malinek i listek mięty do dekoracji. Goście zachwyceni! Uczta dla oka i dla podniebienia! Dziękuję za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, następnym razem na pewno wypróbuję :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda, można byłoby zjeść zdjęcie, lubię takie słodkie przekąski
    muszę coś takiego zrobić bo już dawno nie jadłam, zapraszam do siebie https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów