poniedziałek, 13 stycznia 2014

Tymbaliki drobiowo-wieprzowe bez żelatyny

Już od dłuższego czasu planowałyśmy zrobienie "galaretki", zawsze jednak brakowało czasu i istniała obawa, że nie wyjdą bez żelatyny. 

W końcu jednak zmotywowałyśmy się i oto są! Wyszły dokładnie takie, jakie miały być, odpowiednio doprawione i o zwartej, naturalnej galaretce. Najlepiej smakują z dodatkiem odrobiny soku z cytryny czy octu, ale osoby nie tolerujące ostrych smaków równie dobrze mogą zjeść je bez żadnych innych dodatków :)




Składniki:
  • golonka wieprzowa
  • golonka z indyka
  • 2 skrzydła z indyka
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
 
Mięso umyj, przełóż do garna, zalej wodą, tak aby zakryło mięso. Następnie całość posól i gotuj przez ok 2-2,5 h. Następnie dodaj oczyszczone jarzyny i gotuj przez kolejne 30 min. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij je a wywar przecedź i dopraw do smaku.

Mięso oddziel od kości i pokrój na drobne kawałki, marchewkę w talarki, a jajka w ćwiartki lub połówki.

Pokrojone mięso, marchewkę, jajka oraz odcedzony groszek rozłóż do salaterek. Następnie każdą zalej wcześniej przygotowanym wywarem i odstaw w zimne miejsce do zastygnięcia.

2 komentarze:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów