Szpinak jest jednym z
cenniejszych warzyw, jakie stworzyła natura. Zawiera bardzo duże
ilości żelaza, sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B, a także sole mineralne, które korzystnie wpływają na cały organizm. Mimo to jeszcze wiele osób ciągle nie może przekonać się do jego wspaniałego smaku.
Aby przemycić choć odrobinę szpinaku do naszego codziennego jadłospisu proponuję roladki z kurczaka, gdzie wraz z mozzarellą zgrabnie został ukryty w zielonym nadzieniu :)
(na 4 porcje)
- 4 małe pojedyncze piersi kurczaka
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 kula mozzarelli
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- masło, olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmrożony wcześniej szpinak. Podsmaż przez chwilę doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Piersi kurczaka opłucz i oczyść, rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem z obydwu stron.
Na pierś rozłóż przestudzony szpinak,
Zwiń w roladkę i zepnij wykałaczkami.
Na rozgrzanym oleju usmaż roladki. Warto smażyć je na mniejszym ogniu aby mięso w środku nie było surowe. Roladki możesz również upiec w piekarniku.
Zielono mi :) Uwielbiam takie roladki :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite danie! Smakowało całej mojej rodzinie. Dziękuję ;))
OdpowiedzUsuńSuper, super! :) dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) w sosie serowym lub jogurtowym pychota:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i apetyczne roladki :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis :) Już wiem co zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuń