niedziela, 8 września 2013

Biszkopt z musem gruszkowym

W tym roku sad wyjątkowo obfituje w gruszki. Trzeba je zatem szybko wykorzystać, aby się nie zmarnowały :) A kakaowe ciasto maksymalnie wypełnione musem gruszkowym z pewnością zachwyci nie jednego smakosza tych słodkich i soczystych owoców :)




Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus gruszkowy:
  • 1,5 kg gruszek 
  • 50 g żelatyny 
  • 200 ml soku gruszkowego lub wody

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, powoli dodawaj cukier i żółtka. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj mąkę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 min. Po wystygnięciu, przekrój na dwa placki.

Mus gruszkowy:
Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do garnka, podlej sokiem i chwilę podgotuj (ok 10-15 min). Miękkie owoce zmiksuj blenderem na gładki mus. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do gruszek. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopta, przykryj drugą częścią i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła.

Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam gruszki - przepis wart wypróboweania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje, szczególnie mus gruszkowy mnie kusi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite to ciacho. Przepis wydaje się całkiem prosty a jednak wypiek robi wrażenie pewnie smakuje super:) Trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda nieziemsko!
    ale super, dla mnie ciasto rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, to chyba najbardziej zachęcające ciasto z gruszką jakie widziałam, rewelacja, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy tą żelatynę to gorącą wlać do tego musu z gruszek ?
    Wiem, że dziwne pytanie, ale różne miałam przejścia z żelatyną :-)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to większego znaczenia ale ja dodałam tężejącą żelatynę do przestudzonego musu :)

      pozdrawiam :)

      Usuń
  7. w blaszczce o jakiej wielkosci piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto było robione na małej kwadratowej blaszce o wymiarach 20x20 :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów