W tym roku sad wyjątkowo obfituje w gruszki. Trzeba je zatem szybko wykorzystać, aby się nie zmarnowały :) A kakaowe ciasto maksymalnie wypełnione musem gruszkowym z pewnością zachwyci nie jednego smakosza tych słodkich i soczystych owoców :)
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Mus
gruszkowy:
- 1,5 kg gruszek
- 50 g żelatyny
- 200 ml soku
gruszkowego lub wody
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka
oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, powoli dodawaj
cukier i żółtka. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i
dokładnie wymieszaj. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj
mąkę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 min. Po wystygnięciu,
przekrój na dwa placki.
Mus
gruszkowy:
Gruszki
obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do
garnka, podlej sokiem i chwilę podgotuj (ok 10-15 min). Miękkie owoce
zmiksuj blenderem na gładki mus. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do gruszek. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopta,
przykryj drugą częścią i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Gotowe
ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam gruszki - przepis wart wypróboweania.
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje, szczególnie mus gruszkowy mnie kusi.
OdpowiedzUsuńNiesamowite to ciacho. Przepis wydaje się całkiem prosty a jednak wypiek robi wrażenie pewnie smakuje super:) Trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńale super, dla mnie ciasto rewelacyjne.
wow, to chyba najbardziej zachęcające ciasto z gruszką jakie widziałam, rewelacja, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńCzy tą żelatynę to gorącą wlać do tego musu z gruszek ?
OdpowiedzUsuńWiem, że dziwne pytanie, ale różne miałam przejścia z żelatyną :-)
Pozdrawiam :)
Nie ma to większego znaczenia ale ja dodałam tężejącą żelatynę do przestudzonego musu :)
Usuńpozdrawiam :)
w blaszczce o jakiej wielkosci piec ciasto?
OdpowiedzUsuńCiasto było robione na małej kwadratowej blaszce o wymiarach 20x20 :)
Usuń