Szybkie i smaczne ciasto, delikatnie wilgotne i bardzo owocowe - bo im
więcej owoców tym lepiej! A co najlepsze, że w zależności od sezonu
możemy dowolnie dopierać owoce jakie chcemy użyć. U nas tym razem padło na jagody, co prawda na razie ze słoiczka, ale i tak wyszło wspaniale :)
Składniki:
- 1 masło
- 1 1/2 szklanki cukru ( ja użyłam mniej ok.1 szklanki)
- 6 jajek
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 łyżka octu
- jagody
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Masło dokładnie utrzyj z cukrem. następnie dodaj żółtka, śmietanę i ocet. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta, mieszaj ac mikserem.
Wcześniej oddzielone białka ubij na sztywną pianę i już drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z ciastem, do całkowitego połączenia. Gotowe wyłóż na blachę ( 24x30) wyłożoną papierem do pieczenia.
Owoce osusz i obsyp mąką, następnie porozrzucaj po cieście i delikatnie przygnieć.
Piecz w temp 180 C przez ok 45 min.
prosto i jak pysznie, bo z dodatkiem jagód!
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
A rozmiar blachy? Co to znaczy 1 masło?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na dużą blachę o wymiarach 30x24, a 1 masło - czyli 200g :) Pozdrawiam :)
Usuń