Składniki:
- 1,5 kg kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 małe cebule
- 4 jajka
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 4 kostki rosołowe lub rosół
Przygotowanie:
Cebulę podsmaż na patelni, kapustę poszatkuj, dobrze posól i odstaw, gdy puści już sok, dobrze odciśnij.
Wszystkie składniki połącz i uformuj z nich owalne gołąbki, następnie obtocz w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanej patelni.
Przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej rosołkiem przygotowanym wg. instrukcji, przykryj naczynie i piecz 1,5-2 godz. w nagrzanym piekarniku.
Ale mi smaka narobiłaś :) takie gołąbki chodzą za mną już od dawna :)
OdpowiedzUsuńOj za mną też dłuuuugo chodziły :) Nie mogłam się już doczekać młodej kapusty, bo z niej są najlepsze! :)
UsuńTakich jeszcze nigdy nie robiłam, ale pomysł jest bardzo fajny :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Dawno takich nie robiłam,a są takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzy ryż ma być ugotowany,czy taki prosto z torebki?
UsuńRyż dodajemy surowy, prosto z torebki. Ugotuje się on w rosołku, w trakcie pieczenia :)
Usuń