Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok. Nasza wersja co prawda odbiega od tej tradycyjnej rolady z makiem, ale efekt końcowy jest równie pyszny :)
Składniki i przygotowanie: Ciasto:
4 szklanki mąki
5 żółtek
3/4 kostki margaryny (lub kostka masła)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczeni
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min.
Masa makowa
50 dag maku
3 jajka
2 łyżki masła
20 dag cukru pudru
szklanka bakalii
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie. Jabłka:
6 jabłek
cynamon
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek cukru
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby odciśnij nadmiar soku. Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru. Przełożenie: Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.
ta wersja bije tradycyjną na głowę!
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności, takiego jeszcze nie robiłam ,ale zamiast tradycyjnego sernika robiłam sernik z jabłkami (.kuchnia lidla,), również pycha :)
OdpowiedzUsuńMmm...sernik z jabłkami brzmi zachęcająco :) Następnym razem z pewnością spróbujemy :) Pozdrawiamy
Usuńjadlam go uwierzcie pycha !!!
OdpowiedzUsuń