Strony

niedziela, 15 listopada 2015

Pełnoziarniste bajgle miodowe

Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek.
Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu ich we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze i przepyszną złocistą skórkę. Dodatek miodu nadaje im specyficzny aromat.





Składniki:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 300-350 ml letniego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)
  • jajko (do posmarowania)
  • ulubione ziarenka (siemię lniane, mak, sezam)


Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.


Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. 
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.

Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.





6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób przygotowania, kiedyś spróbuję, bo wyglądają naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne by miały odpowiednią grubość. Kiedy będą "za cienkie", łatwo zrobią się twarde ;p

      Usuń
  2. Mmmmniam, bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym tygodniu zamierzam przetestować Twój przepis i zrobić do pracy bajgle miodowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować ten przepis :) bardzo lubię wypieki z mąki pełnoziarnistej

    OdpowiedzUsuń