Pascha z dodatkiem bakalii i kandyzowanych owoców... Kolorowy, tradycyjny deser o delikatnej, kremowej konsystencji - wprost idealny na świąteczny stół :) Wersja troszeczkę lżejsza od oryginalnej - bez śmietany, masła... Jednak smakiem nie ustępuje tej tradycyjnej :)
Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki cukru
- bakalie (rodzynki, kandyzowane pomarańcze, mieszanka keksowa)
- orzechy
Szklaną miseczkę wyłóż tetrową pieluchą, przełóż gotową masę serową, delikatnie zwiń i przyciśnij czymś bardzo ciężkim np słoikiem z wodą. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Jeśli wolisz, możesz wyłożyć samą masę serową, a bakaliami udekorować paschę później :)
W takiej wersji jeszcze nie próbowałam :) Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńŚwietny, a lekki :)
OdpowiedzUsuń