środa, 27 stycznia 2016

Sprawdzony chleb pszenno - żytni z otrębami

Po wielu próbach i zmaganiach nareszcie się udało... :) 
Oto dopracowana w najdrobniejszych szczegółach  receptura idealna!!





Składniki:
(porcja na 1 keksówkę o długości 25 cm)

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g maki żytniej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

Do małego kubeczka wsyp łyżkę mąki, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min.

W misce wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i otręby. Dodaj ciepłe mleko, wodę oraz pozostałe składniki. Następnie przełóż wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj aż do momentu, kiedy ciasto nie zacznie odchodzić od ręki (ok. 15 min). Gotowe podziel na dwie części i przełóż do wysmarowanych tłuszczem keksówek (można użyć także papieru do pieczenia i wtedy blaszek nie musimy już tłuścić). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte chleby piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 C przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia chleby posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów